Zwerven in het Paradijs

Drie programma's van Gerard d'Olivat voor NCRV Televisie, over thuisloze jongeren in Nederland.

Beschrijving » Credits »
Deel drie van Zwerven in het Paradijs werd genomineerd voor het Gouden Kalf voor de beste korte documentaire tijdens het Nederlands Filmfestival 1994.


Willem, een van de hoofdpersonen uit Zwerven in het Paradijs

BESCHRIJVING

Regisseur Gerard d'Olivat volgde zes maanden lang in Rotterdam een aantal jongeren die aan het randje van de samenleving verkeren.
Brigit werd door haar ouders op haar twaalfde jaar buiten gezet. Op haar vijftiende werd ze zwanger van een dochtertje. Nu is ze één van de vele dakloze jongeren in Nederland.
Willem groeide op bij zijn moeder, die als prostitué werkte. Op z’n twaalfde liet ze hem aan zijn lot over. Hij kwam in verschillende tehuizen en internaten terecht voor hij besloot om op straat te gaan leven.
Hun toevluchtsoord is De Plataan, een tehuis voor dakloze jongeren in Rotterdam.

Schakelend tussen Brigit en Willem, construeert de film stukje bij beetje hun manier van leven. Een leven van veel vallen en opstaan, drugsgebruik en kleine criminaliteit.
Yvonne, Brigit's toezichthouder en ook voogd van haar kind, probeert Brigit zoveel mogelijk te helpen. Zij neemt haar mee op bezoek bij het kind, organiseert zelfs onderkomen, maar het lukt Brigit niet om goede bedoelingen om te zetten in daden. Brigit wordt verliefd op het verkeerde type en denkt nu dat ze weer zwanger is. Uiteindelijk blijkt dat ze er “alleen maar” een geslachtsziekte van over heeft gehouden.

Het gaat Willem niet veel beter af. Hij wordt opgepakt voor inbraak. Dat lijkt voor hem bijna een gewoonte te zijn geworden. Maar het wordt pas ernst wanneer hij besluit om schoon schip te willen maken. Tijdens de ondervragingen bekent hij meer dan 200 inbraken.
Vanaf dat moment kan zijn supervisor Teun alleen maar machteloos toezien dat Willem de gevangenis in gaat.
Na drie maanden in de gevangenis heeft Willem nog van niemand bezoek gehad.
Hij is er rustiger geworden, meer introvert. Zes maanden na zijn verzoek daartoe zet de rechter zijn veroordeling om in een alternatieve straf. Brigit is de enige uit zijn kennissenkring die daarbij aanwezig is. Willem wordt naar Frankrijk gestuurd om daar op een boerderij te werken. De film eindigt met zijn vertrek naar Frankrijk.


CREDITS

Scenario en regie: Gerard d'Olivat

Met medewerking van: Willem Prins, Brigit Does

Camera en licht: Mark Bakker, Stef Tijdink

Geluid: Floor Kooij

Montage: Floor Kooij   

Productie: Kaie Klaassen Moving Image Production, Floor Kooij voor Yuca Film


NCRV

Zwerven in het Paradijs is onderdeel van een serie van drie, een coproductie van Yuca Film en Moving Image Production, voor NCRV-Dokument, met financiering van Stichting Kinderpostzegels Nederland, Nationaal Jeugd Fonds, Nationaal Fonds voor de Geestelijke Volksgezondheid, Sophia Stichting voor het Zieke Kind, GGD voor Rotterdam en Omstreken, Gemeente Utrecht, NCRV-Televisie


Originele taal: Nederlands

Uitbrengdatum: september 1994

Duur: 50’

Formats: video / digitaal