Tour de Schalkwijk, blijven draaien

In Tour de Schalkwijk portretteert regisseur Antoon Sturkenboom jonge mensen in het dorp Schalkwijk die ieder jaar voor kinderen een wielerwedstrijd van een week organiseren, zonder enige hulp van volwassenen of financiering van buiten.

Beschrijving » Credits »
Uitgezonden door RTV Utrecht, gefinancierd door diverse organisatiesuitgeput na een lange etappe in de Tour de Schalkwijk

BESCHRIJVING

Tour de Schalkwijk, blijven draaien is een documentaire over de jongeren die de drijvende kracht zijn achter de jaarlijkse wielerkoers voor kinderen in het dorp Schalkwijk. De feesten die ze organiseren moeten het geld opbrengen voor de organisatie van de Tour en de vakantieactiviteiten, die een week duren. Onafhankelijk van subsidie en ouderen proberen ze hun eigen Tour draaiende te houden.

Terwijl de renners zich het snot voor de ogen rijden tijdens de dag- etappes of tijdritten, zijn achter de schermen een honderdtal jongeren actief. Zo is er de technische commissie die alles opbouwt, de rekencommissie die voor de juiste tijdsregistratie zorgt. Ook zijn er wegafzetters, tentenbouwers, er is opvang en begeleiding. Waarom besteden deze jongeren hun schaarse vrije tijd aan de organisatie en offeren ze een week van hun zomervakantie op?

Voor 20 jarige ploegleider Wouter heeft het te maken met de geweldige herinneringen aan zijn eigen Tour overwinning, jaren geleden. Marlies van 22 is één van de coördinatoren van de organisatie. Volgend jaar staat ze haar plaats in de organisatie af, ze ziet nu al op tegen een leven zonder Tour. De jonge vrijwilligers werken en feesten samen, dat schept een bijzondere band.

Tijdens de prijsuitreiking verzamelen honderden inwoners zich op de Brink. De Tour lijkt onlosmakelijk verbonden met het dorp Schalkwijk, iedereen heeft er goede herinneringen aan en leeft mee met de huidige renners. Daarmee is de toekomst van de Tour echter niet gegarandeerd want ook in Schalkwijk bedreigen grootsteedse nieuwbouwplannen het traditionele dorpsleven.


op naar de zege in de Tour de Schalkwijk

CREDITS

Scenario, regie en geluid: Antoon Sturkenboom

Met medewerking van: Wouter de Kruijf, Daan en Olf de Bruin, Yke van Dam, Marlies Hageman, Jos van der Ven

Camera en licht: Pieter Huisman

Cameramotor: Mark Bakker

Montage: Teun Pfeil

Audio nabewerking en muziek: Bart Dijkman

Productie: Kaie Klaassen voor Moving Image Production


Tour de Schalkwijk is een co-productie van Avant producties en Moving Image Production, voor RTV Utrecht, met financiële steun van het VSB fonds, de Provincie Utrecht en van het Leader+ programma van de Europese Unie.


leader+ programma van de Europese Unie Provincie Utrecht RTV Utrecht VSB Fonds

Originele taal: Nederlands

Uitbrengdatum: juni 2005

Duur: 34’20”

Formats: video / digitaal


copyright © Avant producties / Moving Image Production BV, 2005

zie ook: www.avantproducties.nl

fietsen in de Tour de Schalkwijk