Noem het slaap

Een portret van de Amerikaanse schrijver Henry Roth door Petra en Peter Lataster.
In coproductie met de Humanistische Omroep.

Beschrijving » Credits

Festivalvertoningen:

Nederlands Film Festival, Utrecht, 1996.

International Documentary Festival, Amsterdam, 1996.

Boston Jewish Film Festival, 1997.schrijver Henry Roth bij een signeersessie

BESCHRIJVING

"Je bent ontworteld; maar je maakt er het beste van. Als je ontheemd bent, ben je niet uitgesproken gelukkig. Soms denk ik: ik had een dochter moeten hebben."
(Henry Roth)

Noem het Slaap is een documentaire over de Amerikaanse schrijver Henry Roth.
Na het overweldigende succes van zijn debuutroman volgde een 50 jaar durende stilte. In Noem het Slaap wordt het geheim van deze stilte onderzocht.

Zijn leven lang leverde Henry Roth een gevecht met zichzelf, zowel in psychisch als fysiek opzicht. Nadat hij op 28-jarige leeftijd zijn roman Call it Sleep had gepubliceerd kwam hij in een writersblock terecht die bijna 50 jaar zou duren. Pas met het hervinden van zijn Joodse identiteit herleefde de droom om weer te gaan schrijven. Roth durfde het opnieuw aan een groot literair project te beginnen. Na enkele vruchteloze pogingen schreef hij op 73-jarige leeftijd eindelijk het vervolg op zijn debuutroman. Tien jaar lang werkte hij aan een autobiografische romancyclus die meer dan 3000 bladzijden beslaat.

Na het overlijden van zijn vrouw woonde Roth met zijn verzorger Jim aan de rand van de Amerikaanse provinciestad Albuquerque. Pers en nieuwsgierigen werden angstvallig buiten de deur gehouden.
We ontmoeten Henry Roth op 89-jarige leeftijd, twee maanden voor zijn overlijden. Hij is aan bed gekluisterd en wordt gehinderd door voortdurende pijn. Kleine handelingen in Roth's dagelijks leven betekenen een bovenmatige fysieke inspanning. Beelden uit de routine van zijn leven geven uitdrukking aan zijn verhaal over het door mislukking en teleurstelling getekende schrijverschap. Noem het Slaap vertelt aan de hand van de persoonlijke geschiedenis van Henry Roth een verhaal van levenslange ontworteling. Als gevolg van enkele slechte kritieken neemt hij afstand van zijn eerste boek. Hij vervreemdt van de plekken van zijn jeugd, van zijn familie, van zijn Joods-zijn, zijn politieke idealen en zijn schrijverschap. Centraal in de film staat die ene vraag: "Waarom is het Roth na zijn debuutroman Call it Sleep zo lang niet gelukt iets zinnigs op papier te krijgen?" Een cruciale ervaring bleek de incestueuze relatie die hij met zijn zuster had. Pas in de avond van zijn leven kon hij de feiten onder ogen zien en tot literatuur verwerken.

De documentaire Noem het Slaap verhaalt op poŽtische en indringende wijze van de droom die Henry Roth 50 jaar lang heeft gekoesterd. Noem het Slaap is een ode aan de wilskracht, aan het verlangen van een man voor wie het schrijven een permanent gevecht tegen de fysieke pijn betekende, aan de overwinning van een onvermoeibare geest op een uitgeput lichaam.


Henry Roth rust even uit van de opnames

CREDITS

Scenario en regie: Petra Lataster-Czisch, Peter Lataster

Camera en licht: Peter Lataster

Geluid: Wouter Hasebos

Montage: Jan Dop

Productie: Kaie Klaassen & Margie Monfils voor Moving Image Production


Noem het slaap is een Moving Image Production film voor de Humanistische Omroep Stichting, medegefinancierd door het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties, de Humanistische Omroep Stichting en door Moving Image Production BV, en met post-productie steun van het 16:9 Action Plan van de Europese Unie.


Europese Unie Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties De Humanistische Omroep Stichting

Call it Sleep is een handelsmerk van de Henry Roth Literary Properties Trust.
Citaten uit Call it Sleep en A Diving Rock on the Hudson met vriendelijke toestemming van de Trust.

Originele taal: Engels

Taalversies: Nederlands ondertiteld

Uitbrengdatum: september 1996

Duur: 50í

Formats: 16 mm / video / digitaal


copyright ©  Moving Image Production, 1996