Mama Calle

Arjanne Laan's krachtige en ontroerende document over straatkinderen in Mexico City.

Beschrijving » De pers over 'Mama Calle' » Credits »
Prijs van de Stad Utrecht voor opmerkelijk jong talent, Nederlands Filmfestival, 1990.
Premio Costa Azul, Festival Intern. de Cine de Troia, 1991.
Gold Hugo Award voor de beste sociaal/politieke documentaire, Chicago International Film Festival, 1991.

Vertoond op meer dan 20 filmfestivals, w.o.:

International Documentary Film Festival Amsterdam, 1990.

International Film Festival Rotterdam, 1991.

L' Ecran Ouvert - International Film Festival Cannes, 1991.

Edinburgh International Film Festival, 1991.

International Documentary Film Festival of Yamagata, 1991.Valentin aan het lijmsnuiven in Mama Calle

BESCHRIJVING

Mama Calle verhaalt over het leven van straatkinderen die opgroeien in een van de grootste steden ter wereld, Mexico City. Overleven in de stad valt hen zwaar.

De 'Kale' en de 'Neger' zijn onafscheidelijke vrienden. Ze zijn 9 en 14 jaar oud, het dak van het metrostation is hun thuis geworden. De ‘Kale’ werkt, net als zoveel andere Latijns Amerikaanse kinderen, ook op straat, tussen de eeuwige stroom auto's. Hij is vuurspuwer, andere kinderen zijn clown of wassen autoruiten. De kinderen kijken met een doffe oude mannenblik. In hun ogen ligt een harde, cynische uitdrukking.

Regisseur Arjanne Laan volgde hen naar hun holen en schuilplaatsen. Ze bracht nachten met hen door in de koude betonnen gebouwen waar ze slapen. Ze zag de werkelijkheid van hun leven: honger en verveling, gebrek aan warmte en een thuis. En ook hun vlucht in het schaduw leven van het lijm snuiven. Maar bovenal zag zij hun moed en kracht, en de vaak kinderlijke manier waarop zij hun leven leiden.

Soms trekken de ‘Kale’ en de ‘Neger’ uit verveling en zucht naar avontuur naar het platteland, liftend of hangend aan een trein. Ze zoeken naar de verloren simpele genoegens van het leven, die ze al lang zijn kwijtgeraakt. Op een van hun trektochten komen zij in een dorpje terecht bij een viering van de Dag van de Doden (Allerzielen). In de serene atmosfeer vertelt de Kale dat hij droomt van het vredige plattelandsleven. En vergeet even waarom hij, en veel andere kinderen, naar de stad vluchtten: slaag, gebroken gezinnen, ontsnapping uit de gevangenis.

Terug in de stad is het extra hard; niets is veranderd en iedere keer lijkt het moeilijker geworden. Maar zolang de 'Kale' en de 'Neger' nog leven blijven zij elkaar door dik en dun steunen.

Aan het eind van de film, als we hen gaan verlaten, poseren zij voor een portret. Een indringend moment. Arjanne Laan: “De kinderen wisten dat er aan alle aandacht een einde zou komen, en wilden de mensen laten zien hoe kwetsbaar ze zijn. Dat maakte dat ik mij ook kwetsbaar en hulpeloos voelde”.


Valentin, een van de straatkinderen in Mama Calle

Kale, Valentins beste maat in Mama Calle

De pers over 'Mama Calle'

.... dit maakt Mama Calle een unieke ontroerende documentaire, een film van een gevaarlijke schoonheid. Even gevaarlijk en hallucinerend als de levens van de lijmsnuivertjes in Mexico Stad. (De Filmkrant)

.... een film die je gezien moet hebben. Maar bovenal ook is het een film die je leert film te kijken. (Skrien)

.... the intensity of the film and the powerful camera work make Mama Calle one of the best Dutch documentaries of the last 5 years. (film festival director Marco Muller)

.... a stirring documentary about destitute street kids in Mexico City .... strikingly beautiful imagery... outstanding cinematography ...to-the-point editing. (Variety)


Juan, een van de straatkinderen in Mama Calle

CREDITS

Scenario en regie: Arjanne Laan link

Productie: Kaie Klaassen voor Moving Image Production

Met: 'the kids' Alfredo Flores Léon - 'El Pelon', Israel Tolentino Garçia - 'El Negro’, Juan Emanuel Jimenez Flores Balentin  

Camera en licht: Melle van Essen

Geluid: Jesus Sanchez

Montage: Jan Dop

Muziek: Patricio Wang


De Humanistische Omroep Stichting Nederlands Film Fonds

MAMA CALLE is een Moving Image Production film, in opdracht van TV3/ Humanistische Omroep Stichting, en werd onder andere gefinancierd door het Nederlands Film Fonds.

Originele taal: Spaans

Taalversies: Nederlands / Engels / Japans ondertiteld

Uitbrengdatum: September 1990

Duur: 62'25"

Lengte: 725 mtr./ 2385 ft.

Formaten: 16 mm (1 : 33) / video / digitaal


de muziek van MAMA Calle is verkrijgbaar op CD.

copyright ©1990 Moving Image Production, The Netherlands


de straatkinderen in Mama Calle in hun schuilhol

Valentin and Baldy, elkaars beste vrienden in Mama Calle