Jo Coenen – ruimtekunstenaar, bouwmeester

Een lange documentaire voor Human van Anet van Barneveld over de persoon en het werk van de architect Jo Coenen, o.a. medegefinancierd door het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties.

Beschrijving » Credits »
Uitgezonden in oktober 2002 door de Humanistische Omroep en in 2003 door TV1 – Limburg.

architect Jo Coenen zet zijn standpunt uiteen

BESCHRIJVING

Jo Coenen is in de wereld van de architectuur inmiddels evenzeer een naam als een begrip. Hij is rusteloos, aimabel, bevlogen, stimulerend, en wordt door velen geniaal gevonden. Hij is een zelfbenoemde ambassadeur voor het kwaliteitsbouwen, kruisvaarder tegen middelmaat en onzorgvuldigheid, en in die hoedanigheid ook een lastpost, doordrammer, en een ongrijpbare politicus.

In deze documentaire gaat regisseur Anet van Barneveld op zoek naar de persoon en de bouwer Coenen. Ze brengt zijn bevlogen manier van werken en denken in beeld en laat zien welke projecten en gebouwen hij in de loop van de tijd heeft gerealiseerd. Tijdens de opnames werd Jo Coenen benoemd tot Rijksbouwmeester – de opmaat voor een nieuw hoofdstuk, door zichzelf betiteld als “het binnenhalen van het Paard van Troye”.

Lopend door Eindhoven wijst Jo Coenen op een samenloop van fiets- en wandelpaden en autowegen. “Alles hotst, botst en ploft op elkaar (...) Het zijn lagen van denken over elkaar heen. Vergaderstedenbouw. En iedereen staat erbij en kijkt ernaar. Er is geen eenduidigheid. Ik heb de hoop dat als er eenduidigheid is, ‘t een houvast wordt in de wirwar die er om ons heen bestaat.”
De architect wil in zijn plannen bewust een verbinding leggen tussen verleden en heden. Het gaat hem om de wisselwerking tussen gebouw en stad; hij probeert ze te verweven tot een nieuwe eenheid. Tot een ‘vriendelijk monumentalisme’.
Coenen heeft een belangrijke stempel gedrukt op veel Nederlandse steden. Niet alleen als architect maar ook als stedenbouwkundige. In Rotterdam het Nederlands Architectuurinstituut, in Amsterdam het KNSM-eiland, in Maastricht het Ceramique-terrein. In november 2000 wordt prof. ir. J.M.J. Coenen benoemd tot rijksbouwmeester.
Hij groeide op in Limburg, ging naar de Technische Universiteit in Eindhoven en studeerde in 1975 af als architect/stedenbouwkundige. Vervolgens startte hij zijn eigen bureau: Jo Coenen & Co. Van 1987 tot 1995 was hij docent aan de T.U. in Aachen en hoogleraar in Lausanne en Eindhoven. In de film is zijn leermeester de Zwitserse architect Luigi Snozzi regelmatig te zien. Door zijn ogen leren we Coenen beter kennen.

Tegenwoordig besteedt Coenen veel tijd aan vergaderingen. Te zien is hoe hij naar alle partijen luistert en dit weet te vertalen in een concept dat belangen samenbrengt. Hij is een strateeg, en wordt wel ‘de architect van de liaison’ genoemd. “De kunst is niet geďrriteerd te raken. Te blijven zien wat je objectief is. (...) Want eenmaal in uitvoering (...) is alles vergeten. Nadat alle obstakels overwonnen zijn, is iedereen weer loyaal.”
Coenen heeft steeds minder tijd om te tekenen. Dat vindt hij jammer. “Elke week schets ik een keer. Soms een keer in de maand. Als het te lang duurt, word ik nerveus. Dan denk ik dat ik mijn vak niet meer uitoefen. Ik heb een tekenwaakhond in me die zegt: je moet nog aan de slag.”


architect Jo Coenen

CREDITS

Scenario en regie: Anet van Barneveld

Geproduceerd door Kaie Klaassen voor Moving Image Production BV

Camera: Anet van Barneveld, Martijn van Beenen, Erik de Goederen, Paul van den Bosch, Bart Reddingius, Herman Verschuur

Geluid: Martijn van Halen, Dies van der Flier, Frenk van der Sterre, Rick Meier, Piotr van Dijk

Montage: Barbara Hin, Anet van Barneveld, Teun Pfeil, Chris Bolczek

Muziek: Jean Lambrechts


Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties De Humanistische Omroep Stichting

Jo Coenen – ruimtekunstenaar, bouwmeester is een Moving Image Production film,
voor de Humanistische Omroep Stichting, gefinancierd door het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties, Humanistische Omroep Stichting en Moving Image Production BV, en met bijdragen van Provincie Noord-Brabant, afdeling Welzijn, Educatie en Cultuur, Gemeente Heerlen, Dienst VWS, afdeling Welzijn Gemeente Eindhoven, Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling, Sector Kunst en Cultuur, Gemeente Tilburg, afdeling Cultuur, Sport en Zorg, Gemeente Maastricht, Onderwijs, Cultuur, Welzijn en Sport.

Premičredatum: Nederlands Filmfestival, september 2002

Lengte: 50 minuten

Taalversie: Nederlands en Duits gesproken

Formats: video / digitaal


copyright © Moving Image Production BV, 2002/2003